Haastattelu on katsottavissa vain VIP-jäsenille!
Sisältö, jota yrität katsella on katsottavissa vain Terveyssummit VIP-jäsenten videokirjastossa.
Toivomme, että jakaisit tämän asiantuntijahaastattelun myös somessa. Klikkaa siis alta ja pistä hyvä kiertämään myös kavereille! <3
Haluatko nähdä kaikki KauneusSummitin haastattelut ilmaiseksi?
Ilmoittautumalla pääset katsomaan loputkin haastattelut ja saat jatkossakin ajankohtaiset uutiset seuraavista Summit-tapahtumista!
Tässä haastattelussa käsitellään seuraavia aiheita
Naisten hormonitoiminta muuttuu elämän eri vaiheissa ja vaikuttaa merkittävästi hyvinvointiin. Lääketieteen tohtori ja elintapalääkäri Jenni Hyysalo korostaa, että hormonitasapainoon voi vaikuttaa merkittävästi elintavoilla. Jo kolmekymppisenä alkavat esivaihdevuodet voivat aiheuttaa stressin herkistymistä, uniongelmia ja mielialavaihteluita, ja vaihdevuosien myötä hormonitasojen lasku altistaa sydän- ja verisuonisairauksille sekä autoimmuunisairauksille.
Stressi on yksi suurimmista hormonitasapainon häiritsijöistä, ja sen hallinta on keskeistä hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Hyvä ruokavalio – riittävä proteiinin, kuitujen ja terveellisten rasvojen saanti – tukee hormonitoimintaa ja auttaa lievittämään vaihdevuosioireita. Lisäksi oikea-aikainen hormonikorvaushoito voi merkittävästi parantaa elämänlaatua ja terveyttä.
Naisten hormoniterveydestä puhutaan edelleen liian vähän, ja Hyysalo toivoo keskustelun muuttuvan positiivisemmaksi. Vaihdevuodet tulisi nähdä arvokkaana elämänvaiheena, jolloin nainen astuu elämänsä viisaimpaan ja vahvimpaan vaiheeseen. Lisää tietoa ja vertaistukea voi saada esimerkiksi Nice Podcastista, joka käsittelee naisten terveyteen liittyviä kysymyksiä avoimesti ja käytännönläheisesti.
- Elintavat vaikuttavat merkittävästi naisten hormonitoimintaan ja hyvinvointiin.
- Hormonimuutokset vaikuttavat naisen elämään eri elämänvaiheissa: murrosiässä, raskaudessa, esivaihdevuosina ja vaihdevuosina.
- Esivaihdevuodet voivat alkaa jo 30-luvulla, ja hormonitasojen heilahtelu voi aiheuttaa mielialan vaihteluita, unihäiriöitä ja stressin herkistymistä.
- Vaihdevuosien aikana estrogeenin ja progesteronin lasku lisää sydän- ja verisuonisairauksien, autoimmuunisairauksien ja mielialahaasteiden riskiä.
- Stressi on yksi suurimmista hormonitasapainon häiritsijöistä – se heikentää progesteronin ja estrogeenin tuotantoa.
- Ruokavalio vaikuttaa suoraan hormonitasapainoon – välimerellinen, anti-inflammatorinen ruokavalio tukee naisen hormonitoimintaa.
- Riittävä proteiinin, kuidun ja terveellisten rasvojen saanti on tärkeää hormonien ja lihasmassan ylläpidossa.
- Univaje ja kiireinen elämäntapa voivat pahentaa hormonimuutoksiin liittyviä oireita.
- Lisäravinteet, kuten D-vitamiini, magnesium, omega-3 ja monivitamiinit, voivat täydentää ruokavaliota ja tukea hormonitoimintaa.
- Hormonikorvaushoito voi helpottaa voimakkaita esivaihdevuosien ja vaihdevuosien oireita ja parantaa elämänlaatua.
- Naisten hormoniterveydestä puhutaan edelleen liian vähän – yhteiskunnassa tulisi nähdä vaihdevuodet arvokkaana elämänvaiheena eikä vain negatiivisena siirtymänä.
- Naisen tulisi tuntea oma hormonikiertonsa ja oppia tunnistamaan kehon viestejä jo nuoresta iästä lähtien.
- Nais -podcast tarjoaa tietoa ja vertaistukea naisten terveyteen liittyvistä teemoista.
Haastattelija: Satu Tuomisto
Hormonitasapaino ei ole sattumaa – elintavat vaikuttavat merkittävästi naisen hyvinvointiin ja jaksamiseen.
Stressi on hormonitoiminnan suurin vihollinen – opettele kuuntelemaan kehosi viestejä.

Haastateltavana
Jenni Hyysalo
Lääketieteen tohtori, elintapalääkäri
@mdjennihyysalo
“Jenni Hyysalo on lääkäri (MD, PhD), jolla on vahva tieteellinen tausta sekä intohimo mieli-keho-yhteyteen ja integroivaan lääketieteeseen. Hän valmistui lääkäriksi vuonna 2016 ja väitteli tohtoriksi vuonna 2017 Helsingin yliopistossa. Tohtorintutkimuksessaan hän perehtyi aineenvaihduntasairauksiin, kuten diabetekseen, metaboliseen oireyhtymään ja rasvamaksaan, tutkien näiden yhteyttä elämäntapoihin ja genetiikkaan. Lääkärinuransa alkuvaiheessa Dr. Jenni työskenteli päivystyksessä, mutta kiinnostus kroonisten sairauksien ennaltaehkäisyyn ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin vei hänet syvemmälle integroivan lääketieteen pariin.
Omien kokemustensa ja tutkimustensa pohjalta Jenni ymmärtää, kuinka elämäntavat, stressi ja hermoston tila vaikuttavat kokonaisvaltaiseen terveyteen. Hän hyödyntää työssään näyttöön perustuvia integroivia terapioita sekä perinteistä lääketiedettä tarpeen mukaan. Trauma-tietoisen ja yksilöllisen lähestymistapansa kautta hän auttaa potilaitaan löytämään tasapainon ja juurisyihin pureutuvan hyvinvoinnin.”
LUE LISÄÄ >
